marți, octombrie 09, 2007

I-auzi una...


"

Nicolăescu ameninţă medicii specialişti cu plata studiilor, dacă vor să plece din ţară
Marţi 09 octombrie 2007, 03:10


Minsitrul Sănătăţii a găsit metoda prin care să îi ţină pe medicii specialişti în ţară. Nu este vorba nici de salarii mai mari şi nici de condiţii mai bune de muncă. El îi ameninţă pe specialişti că îi va obliga să îşi achite studiile dacă nu practică un număr dublu de ani perioadei în care s-au specializat. Noua regulă ar urma să se aplice celor care încep rezidenţiatul în acest an.

"Vom pune condiţii atât de drastice pentru cel care vrea să părăsească postul încât să-l descurajeze. Să plătească atât de mult încât să ne permitem noi să aducem colaboratori să acopere postul respectiv", a spus Nicolăescu. În medie, statul investeşte în pregătirea unui medic rezident peste 25.000 de euro.

Reprezentanţii asociaţiilor de medici critică propunerea lui Eugen Nicolăescu. "Este împotriva Tratatului de aderare a României la UE. Nu ştiu cum se va descurca Nicolăescu cu acest lucru. Din punct de vedere economic, oamenii se orientează. Dacă un absolvent, viitor medic câştigă între 200-300 de euro, iar în UE are 3.000 de euro, iar după cinci ani are 10.000", spune Dan Pereţianu, preşedinte al Camerei Federative a Medicilor din România.

Colegiul Medicilor ar avea o soluţie. Mircea Cinteză, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a propus, într-o emisiune la Realitatea TV: "Există o soluţie pentru a ţine medicii în ţară, contracte individuale prin care ei să aibă salarii mai mari în timpul pregătirii şi care să-i poată obliga să rămână".

Potrivit unui studiu realizat de Fundaţia "Ana Aslan Internaţional", două treimi dintre angajaţii din sănătate sunt nemulţumiţi de salarii. Acelaşi studiu mai arată că 44,5% dintre cei chestionaţi vor să plece la muncă în străinătate. Cei mai mulţi ar opta pentru Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Australia şi Elveţia. Jumătate dintre persoanele din sistemul sanitar câştigă lunar între 300 şi 500 de euro
.
"

din ciclul "daca nu poti sa faci vreun bine macar sa nu faci un rau" ministrul nicolaescu, pe care de altfel il apreciam pentru dintii ascutiti cu care musca din sistemul medical romanesc extrem de putred , vine sa ma dezamageasca cu aceasta idee stupida, ieftina dar foarte la indemana. adica daca cu frumosu'(a se citi salarii de mizerie si conditii in general demne de lumea a III-a) nu vreti sa stati in tara atunci las' ca va arat io voua...mama voastra de doctori!
ridicolul propuneri ma face sa ma abtin de orice comentarii...voi reveni, poate!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Morala este doar una....intr-un fel sau altul, medicii isi merita soarta. Ce ar fi daca, contrar obiceiului secular al acestui popor, medicii n-ar mai astepta in prag de batatura sa vina binele peste ei? In anii 60 sau 70 in Belgia o greva a sistemului sanitar care s-a soldat cu multe decese le-a adus acestora rezolvarea cerintelor. Frumos, nu? Asadar, cu sapa se poate... Partea interesanta, pe care insa o stiu putini si o recunosc si mai putini este aceea ca mortalitatea in acea perioada nu a depasit-o pe cea din perioada in care serviciile medicale erau prestate maximal....iar greva aceea nu a fost una de tip japonez.
Concluziile ar fi:
1. daca oamenii vor cu adevarat ceva si se organizeaza in scopul obtinerii acelui lucru, se poate.
2.medicii sunt mai putin indispensabili decat se crede, din pacate, si asta nu numai la noi.
3. este firesc sa se produca represalii asupra unui sistem dezorganizat-vezi Arta razboiului, ai carui membrii n-au nici macar notiunea de munca in echipa pentru binele pacientului, ca sa nu mai vorbim de solidaritatea dintre ei bazata pe respect si apartenenta la o "elita".
Sper sa nu supar prea tare prin acest comentariu...mi-am permis sa-l scriu tocmai datorita posturii de "insider".